Bloggen Sälles Loggbok

I Håll Skärgården Ren rf:s blogg diskuteras vatten- och miljöskydd, arbetet mot nedskräpning, båtliv och vattenaktiviteter.

10.10.2018 15:44Gästskribent: Varför är det så svårt att försvara miljön? Sixten Korkman

Som barn var jag med om att begå brott mot miljön. Tillsammans med min far och mina bröder lastade vi båten full med skrot och skräp. Sen åkte vi ut på havet och lämpade allt över bord. Jag är inte ensam att ha denna trista minnesbild; många av mina jämnåriga har varit med om det samma.

Läs mera | 0 Kommenttia | Kommentoi


13.09.2018 16:01Minskat matsvinn hjälper också vattendragen Anna von Zweygbergk

I Finland slänger vi varje år 400 miljoner kilo ätbar mat i soporna, det är cirka 24 kilo per finländare. Största delen av matsvinnet uppstår i hemmen. När en produkt som är avsedd som mat inte äts går all den energi som använts för att producera den – för odlandet, uppfödningen, transporter, lagringar och förpackningar – till spillo.

Läs mera | 0 Kommenttia | Kommentoi


01.08.2018 11:13Giftfri bottenfärg för båten – existerar det? Jutta Vuolamo

Det är inte lätt att välja metod för rengöring av båtbottnen när det finns flera olika alternativ på marknaden. Många båtförare tampas med att avväga fördelar och nackdelar med de olika metoderna. ”Giftfria” bottenfärger har marknadsförts som miljövänliga alternativ till de giftiga antifoulingfärgerna, men preliminära undersökningar stöder beslutet att åtminstone tills vidare undvika även dessa färger.

Läs mera | 0 Kommenttia | Kommentoi