Aktuellt

Strandstädningsvåg!

Östersjöutmaningen och Håll Skärgården Ren rf ordnar 29.4– 6.5 ett veckolångt jippo för städning av stränder, Strandstädningsvåg-veckan. Syftet med jippot är att öka kunskapen om nedskräpningen och dess effekter på våra vattendrag och erbjuda ett tillfälle att delta i konkret vattenskyddsarbete.


Skräpet känner inga gränser, och därför är det allas vårt ansvar att förebygga nedskräpningen av stränder och vattendrag. Under de senaste åren har olika aktörer ordnat talrika skräpinsamlingsjippon. I år samarbetar Håll Skärgården Ren rf:s Snygg Beach-kampanj med Östersjöutmaningen, som koordineras av Helsingfors och Åbo. Resultatet är Strandstädningsvåg-veckan, vars syfte är att få till stånd rekordresultat i arbetet för renare vattendrag. 


Strandstädningsvågen sveper från Östersjön till Atlanten

Strandstädningsvåg-veckan inleds lördagen den 29.4 med Rena stränder-jippon i Helsingfors, Åbo och Tallinn, och avslutas med det samnordiska evenemanget Nordic Coastal Clean-up Day 6.5.2017. Jippona genomförs i Snygg Beach-kampanjens anda och sträcker sig ända till Island. Under jippona kan man delta i städtalkon, förfasas över hittegodsbyråns skräckgalleri, få handledning i återvinning och sortering samt mångsidig information om hur nedskräpningen påverkar våra vatten.


– För tredje gånger ordnar Östersjöutmaningen strandstädningstalkon i flera städer under samma dag. Tillsammans med Kommunförbundet utmanar vi i år Finlands kommuner att komma med, och hoppas på så vis kunna aktivera många fler kommuner! Kommunens anställda kan under veckan ordna egna talkon eller förse grupper av frivilliga med sopsäckar och uppsamlingsredskap, eller hjälpa till med att forsla bort skräpet. Vårt samarbete är internationellt, och i Tallin anordnas talkona redan för 26:e gången! Staden S:t Petersburg deltar också i vårt samarbete genom att anordna egna talkon redan lördagen den 22.4, berättar Lotta Ruokanen, koordinator för Östersjöutmaningen i Helsingfors.


100 rena stränder med medborgarnas hjälp

Strandstädningsvåg-jippot må vara bara en vecka långt, men Snygg Beach-kampanjen som riktar sig till medborgare och städernas vårtalkosäsong i till exempel Helsingfors och Åbo pågår hela våren. Strandstädningstalkon kan anordnas på vilken strand som helst av vem som helst, såväl privatpersoner och kamratgäng som intressegrupper och organisationer. Anmäl gärna ditt evenemang på sidan siistibiitsi.fi, där du även kan skriva ut skräprapportblanketter och kampanjmaterial. Rapporteringen är viktig, eftersom HSR r.f på basen av den samlar in nationella uppgifter om nedskräpningssituationen.


Snygg Beach-kampanjen anordnas av Håll Skärgården Ren rf för fjärde gången, och i år är den en del av programmet för Finland 100-årsjubileum. Under de tre föregående åren har 3584 människor i samband med kampanjen plockat upp 117332 skräp från 322 stränder. I Finland 100-jubileumsårets anda har man som mål att få med var tusende finländare och städa 100 stränder.


– De nordiska länderna är världsettor på många områden. Att värna om vår exotiska nordiska natur och våra vattendrag med en gemensam insats är även naturlig grannverksamhet och ett gott exempel på samarbetets kraft för övriga världen, gläds projektkoordinator Jenny Gustafsson på Håll Skärgården Ren rf.


Håll dig på rätt våglängd genom att följa den nya städkampanjens Facebook-sidor.

Snygg Beach:
Jenny Gustafsson
Håll Skärgården Ren rf, projektkoordinator
tfn. 050 556 9271, jenny.gustafsson@pssry.fi
www.siistibiitsi.fi


Östersjöutmaningen:

Lotta Ruokanen

Helsingfors stads miljöcentral, koordinator för Östersjöutmaningen

tfn. 040 334 7068, lotta.ruokanen@hel.fi

Salla-Maria Lauttamäki

Centrum Balticum, koordinator för Östersjöutmaningen

tfn. 040 556 5426, salla-maria.lauttamaki@centrumbalticum.org

www.itamerihaaste.net
Siivousaaltobanneri_otsikolla

Tillbaka till rubrikernaPoutapilvi web design - P4