Aktuellt

Snygg Beach – städtalkoåret når sin kulmen i september

Hösten är en bra tid att ställa i ordning stränderna efter sommaren. En supervecka av städtalkon utlovas 11–17 september och den får sin kulmen i och med den internationella Coastal Clean up-dagen lördag 16.9.


Snygg Beach är en gemensam städkampanj som omfattar alla Finlands stränder och där vem som helst kan arrangera ett städtalko på valfri strand. Med hjälp av de årliga kampanjerna vill Håll Skärgården Ren rf lyfta upp nedskräpningen av havet, insjöarna och åarna i det allmänna medvetandet och ge folk möjligheten att göra en konkret insats för att påverka strändernas och havets välmående. Vårstädningarna ligger bakom oss, men föreningen uppmanar ännu alla att medverka i kampanjåret. Deltagarnas skräprapportering ger värdefull information; utifrån denna samlar HSR rf in den riksomfattande informationen om nedskräpningsläget på stränderna.


– Det har varit en glädje att följa hur organisationer och medborgare år för år har visat ett allt större intresse för städtalkona som koncept. I våras deltog vi för första gången i ett strandstädningstalko som var gemensamt för hela Norden och nu på hösten får kampanjåret sin kulmen i gemensamma städningar tillsammans med våra samarbetspartner, berättar Anna von Zweygbergk, projektchef vid HSR rf. 


Wärtsilä och Städdagen – med gemensamma krafter mot målet


Kampanjen Snygg Beach är en del av programmet för jubileumsåret Finland 100 och målet är att 100 stränder ska städas under året. Hittills har 85 rena stränder prickats in på Snygg Beachs talkokarta och det fattas alltså ännu 15 stränder. HSR rf påminner om att målet kan nås med förenade krafter och att hösten är en ypperlig tidpunkt för talkon. 


Wärtsilä Ab är en av HSR rf:s huvudsamarbetspartner och deltar i kampanjen Snygg Beach genom att anordna ett talko i Åbo tisdag 12.9, i Vasa onsdag 13.9 och i Helsingfors 14.9. Wärtsilä Ab utmanar även andra företag att komma med och ordna sina egna städtalkon.


– Wärtsilä deltar med glädje även i denna kampanj för rena hav. Miljöfrågor är viktiga för oss och vi satsar också hårt på fartygens miljöteknik. Som en del av vår kampanj för Finland 100 har vi installerat Seabin-havssoptunnor, som behövs när det samlas skräp på stränderna och i vattnet. Vi utmanar även andra företag att städa stränder, det är en enkel och konkret miljögärning som alla kan göra säger Atte Palomäki, kommunikationsdirektör vid Wärtsilä.


Samma veckas lördag, dvs. under den internationella Coastal Clean up-dagen 16.9, utmanar även Städdagen alla vänner av rena vatten att ordna städtalkon runt om i Finland. Städdagen är en gemenskap som främjar en ekologisk livsstil.


Snygg Beach-talkon kan ordnas av vem som helst – från enskilda privatpersoner och kompisgäng till hobbygrupper och organisationer – och på vilken strand som helst.  Vi ber alla anmäla sin talkon på webbplatsen snyggbeach.fi, där man också kan skriva ut skräprapporteringsblanketter och kampanjmaterial.


Anmäl ditt eget talko på www.snyggbeach.fi


Tillbaka till rubrikernaPoutapilvi web design - P4