Aktuellt

31.10.2017 15:02

Månadens rekommenderare: Den fantastiska servicen i utfärdshamnarna gjorde intryck

Petri Pihko gick med i HSR rf tack vare sin paddlingshobby. Han berömmer Saimens nätverk av utfärdshamnar.


Jyväskyläbon Petri Pihko är en relativt nybliven paddlare. Han började med hobbyn sommaren 2016, men trots detta har han under två säsonger redan hunnit göra 15 paddlingsutfärder med övernattning och utöver detta även dagsturer. Petri Pihkos intresse väcktes när han kom i kontakt med webbsidan Retkipaikka.fi. Han började fundera över hur han skulle kunna ta sig ut till Saimens fantastiska utfärdsmål utan egen båt.

 

- Jag ville inte ha någon motorbåt eller någon båtplats, utan jag bestämde mig sist och slutligen för en uppblåsbar kanot, som lämpar mycket väl för insjöbruk. I Finland är de ännu inte särskilt vanliga, till skillnad från t.ex. i Österrike, Tyskland och i Nordamerika. En uppblåsbar kanot är praktisk eftersom den tar lite plats och man kan bära den med sig. Det krävs varken trailer eller takräcke för att transportera den. Dessutom kan man sjösätta den nästan var som helst, berättar Petri Pihko.

Petri Pihko melomassa

Den uppblåsbara kanoten paddlas med en kajakpaddel, men i övrigt uppför den sig som en kanot. Kanoten är stabil och lämpar sig bra för nybörjare. Tack vare bottens dubbla strukturer behöver man inte vara rädd för punktering.

 

-  Ute på öppna havet lämpar sig en uppblåsbar kanot inte så bra, för när det blåser hårt kan man inte ta sig fram på ett säkert sätt. På Saimen är den däremot mycket användbar, eftersom vindarna är svagare och stranden hela tiden relativt nära.

Ett bra ställe att ta i land är viktigt

 Petri Pihko har bland annat paddlat i Linnansaari nationalpark, på Kolovesi, på Södra Konnevesi samt på Saimen i Luonterivesi och Lietvesi. Ibland paddlar han ensam, men för det mesta har han sällskap. Även Petri Pihkos barn trivs med att titta på landskapet från kanoten. Han har också redan hunnit hitta sina favoritställen.

 

- Kolovesi och Luonteri är i en klass för sig. Kolovesi är ett paradis för paddlare, eftersom där råder förbud mot motorbåtar. Luonteri, som öppnar sig i Lietvesi, har båda fantastiska landskap och bra service. Jag har alltid velat besöka nya ställen, men till Vartiosaari och Makutsaari vill jag på nytt.

 

Petri Pihko har redan skapat sig en uppfattning om vad som utgör ett bra ställe för att ta i land, ur en paddlares perspektiv. Det kan sammanfattas i tre punkter: en brygga, en eldstad och torr ved.

 

-  För paddlare är det viktigt att det finns en brygga för man vill inte skrapa kajaken mot strandstenarna och i synnerhet sent på hösten är det inte trevligt att vada fram genom det kalla vattnet. Vid större bryggor skulle det vara bra att ha en liten nedsänkning för paddlare, konstaterar Petri Pihko.

 

Bastu är också något som Petri Pihko uppskattar. Han har badat bastu i HSR rf:s medlemsbastur och önskar att det rentav skulle finnas fler av dem. Han uppskattar även tillgång till torr ved och vindskydd, såsom kåtor och gapskjul, där man kan tillreda sin mat i skydd för vädret. Han har också ett utvecklingsförslag till alla hamninnehavare.

 

-  Det finns beklagligt få platser där paddlare kan starta. Det skulle vara fint om hamninnehavarna kunde utveckla den här sidan. I praktiken behövs det bara möjlighet att få parkera bilen och en plats där man kan sjösätta kanoten eller kajaken, funderar Petri Pihko.

Lämna inte skräp efter dig

I år gick Petri Pihko också med i Håll Skärgården Ren rf. Han blev imponerad av servicenivån i Saimens utfärdshamnar och nätverkets omfattning. Utfärdshamnarna ägs av Saimens rekreationsområdesförening och för underhållet svarar HSR rf.

 

-  I synnerhet Vartiosaari gjorde ett djupt intryck på oss. Där finns en stor brygga, en rymlig grillkåta, en eldplats till på de fantastiska klipporna mot Luonteri fjärd, ett litet vedlider, ett utedass och så förstås naturens frid och harmoni, beskriver Petri Pihko.

vartiosaari
Ilta Vartiosaaressa
Vartiosaaren kota
Också globalt sett är Saimen ett unikt utflyktsmål. Det sägs att vattnet i Saimen rentav är drickbart. Petri Pihko skulle kanske inte dricka det som det är, men han säger att det går bra att använda i matlagning. Han hoppas att den unika miljön skulle hållas ren och han uppmanar besökare att tänka över sitt eget agerande.

 

-  Tyvärr hittar man skräp i utfärdshamnarna och det verkar som att ju närmare bebyggelsen ett utfärdsmål ligger desto mer skräp har man lämnat efter sig. Också i Saimen har man hittar mikroplaster, så jag vill uppmana folk att på alla sätt undvika nedskräpning, betonar Petri Pihko.Tillbaka till rubrikernaPoutapilvi web design - P4