Aktuellt

14.12.2017 10:47

Håll Skärgården Ren rf:s underhållssäsong avslutades i december

Håll Skärgården Ren rf avslutade sin underhållssäsong i Skärgårdshavet i början av december. Den första säsongen med det nya servicefartyget M/S Roope, som färdigställdes tidigare i år, ligger nu bakom oss.


I år kunde HSR rf:s underhållssäsong pågå länge, ända till början av december, för innan dess hade isen inte lagt sig i Skärgårdshavet. Den första säsongen med det nya servicefartyget M/S Roope avlöpte utmärkt.


-  Den här säsongen kunde vi göra jobb som vi tidigare inte har klarat av. Exempelvis tömningen av de flytande sugtömningsanläggningarna går nu betydligt lättare än förr. Vi kunde också anordna separatinsamlingen av skrot i tillsammans med Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab med vårt eget fartyg. Tillsammans med Sydvästra Finlands Avfallsservice hade vi också en kampanj för insamling av kasserade båtar och också den sköttes med vårt eget fartyg, berättar Okko Salo, som är skeppare på M/S Roope.


Okko Salo berättar att arbetet tack vare det nya fartyget inte längre är lika fysiskt belastande. Han berömmer också fartygets fina personalutrymmen, som underlättar återhämtningen efter arbetet.

Avfallssorteringen på uppgång

Med det nya fartyget är arbetet också mer ekonomiskt än förr, eftersom man inte behöver göra mellantömningar mitt i veckan utan allt avfall och avloppsvatten töms nu en gång i veckan. Avfallsmängderna ökade en aning i år jämfört med föregående säsong.


-  Dessutom ökar också andelen sorterat nyttoavfall. Det är fint att märka att man nu sorterar mer också ute på holmarna och ombord på båtar, konstaterar Katriina Murto, distriktsansvarig för Skärgårdshavet.


Skärgårdshavets verksamhetsområde hade den längsta underhållssäsongen av HSR rf:s alla verksamhetsområden. I Bottniska viken, på Saimen, Päijänne, I Birkaland och på Östra Finska viken avlutades säsongen lite tidigare i höstas.

 

Närmare information:


Katriina Murto
distriktsansvarig, Skärgårdshavets verksamhetsområde
p. 050 598 5181
katriina.murto@pssry.fi


Tillbaka till rubrikernaPoutapilvi web design - P4